fbpx

Palácio Nacional de Queluz

Not verified.Claim this listing
0 (0 reviews)
10€/month
location

In 1654 creëert D. João IV de Casa do Infantado, die de Casa de Campo de Queluz omvat, gebouwd door de eerste markies van Castelo Rodrigo, Dom Cristóvão de Moura, en in beslag genomen na het herstel van de onafhankelijkheid in 1640. , de site is geschonken aan Infante D. Pedro, eerste heer van de Casa do Infantado en toekomstige D. Pedro II.

 

In 1747 gaf Infante D. Pedro, derde heer van de Casa do Infantado en toekomstige koning D. Pedro III (door huwelijk met D. Maria I) de architect Mateus de Vicente de Oliveira de opdracht om de zogenaamde “Paço Velho” uit te breiden. Jaren later, in 1760, motiveert de aankondiging van het huwelijk van D. Pedro met de erfgename van de troon, prinses D. Maria, meer diepgaande werken, die tot doel hebben het pand de reikwijdte van een Koninklijk Paleis te geven. In dit stadium zijn de werken in handen van de architect en goudsmid Jean-Baptiste Robillion. Zich niet bewust van de politiek en intriges van de kroon en met een aanzienlijk fortuin en verfijnde gewoonten, wijdt D Pedro III zijn aandacht aan deze plek, transformeert het in een vrijetijds- en amusementsruimte voor de koninklijke familie en vult het met staatskamers. , zoals de Troonkamer of de Ambassadeurskamer. in de tuinen,

 

 

Na de brand van de Real Barraca da Ajuda in 1794, waar de koninklijke familie sinds de aardbeving van 1755 permanent had gewoond, werd het paleis van Queluz de officiële residentie van koningin Maria I – die inmiddels weduwe was geworden – en later van de prins-regenten D. João VI en D. Carlota Joaquina, waarvoor de aanpassing van enkele binnenruimten en de bouw van nieuwe gebouwen nodig waren om het hof, de wacht en de bedienden te huisvesten. Queluz werd zo de plaats waar het hof naartoe ging om te genieten van momenten van ontspanning, serenades, cavalcades en wildvuurshows.

 

Het paleis was permanent bewoond totdat de koninklijke familie naar Brazilië vertrok, tijdens de Franse invasies, in 1807, de dag voor de inval van de Napoleontische troepen in Lissabon, onder bevel van generaal Junot. Er wordt gezegd dat Junot dit jaar zelf het paleis bezocht, omdat hij zijn droom kwam koesteren om Napoleon Bonaparte daar te installeren.

 

In 1821 keerde D. João VI terug naar Portugal, maar het paleis werd pas opnieuw bewoond, in een regime van semi-ballingschap, door koningin D. Carlota Joaquina, beschuldigd van samenzwering tegen haar echtgenoot. De gouden tijden van vreugdevolle vieringen zouden die ruimte echter niet langer bezielen.

 

De volgende generatie, gekenmerkt door de burgeroorlog waarin de broers D. Miguel en D. Pedro IV van Portugal en de eerste keizer van Brazilië kuilen maakten, maakte een einde aan het koninklijke leven van het paleis van Queluz. D. Miguel, verdediger van de absolutistische zaak, bewoonde het paleis als koning en tijdens de bloedige periode van de oorlog, waarin hij zijn broer D. Pedro IV confronteerde, die vocht om het liberale constitutionalisme op te leggen. D. Pedro wint de oorlog, maar omdat hij ziek is, doet hij afstand van de troon van Portugal ten gunste van zijn jonge dochter, D. Maria II. Het is in het Palácio de Queluz, in de kamer van D. Quixote, waar hij werd geboren, dat D. Pedro IV uiteindelijk stierf.

 

Jaren later, in 1910, werd het Queluz National Palace geclassificeerd als een nationaal monument. Vanaf 1957 werd het D. Maria I-paviljoen, de oostelijke vleugel van dit paleis, de residentie van buitenlandse staatshoofden tijdens een officieel bezoek aan Portugal.

 

In 1979 was de Portugese school voor ruiterkunst gevestigd in de paleistuinen, met als doel het onderwijzen, beoefenen en verspreiden van traditionele Portugese ruiterkunst te promoten.

 

Parques de Sintra neemt in 2012 het beheer van het monument over en een jaar later wordt het onderdeel van het netwerk van Europese koninklijke residenties.

 

Momenteel zijn het Queluz National Palace en zijn historische tuinen een van de meest opmerkelijke voorbeelden van de harmonieuze band tussen landschap en vorstelijke architectuur in Portugal, die belangrijk is om te behouden. Parques de Sintra heeft verschillende campagnes gepromoot voor de restauratie en herkwalificatie van dit erfgoed, waaronder interventies aan de gevels, waardoor het paleis zijn oorspronkelijke blauwe kleur teruggaf, en de rehabilitatie van de Botanische Tuin, een project dat in 2018 won, in zo’n manier ongepubliceerd, twee prijzen van de Europese Unie voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen: categorie instandhouding en de prijs voor publiekskeuze.

 

De Portugese School voor Ruiterkunst bevindt zich nog steeds in de paleistuinen. Om de studie van deze kunst en de regelmatige opleiding van ridders te bevorderen, creëerde Parques de Sintra in 2015 in het Nationaal Paleis van Queluz de enige nationale bibliotheek die uitsluitend gewijd is aan ruiterkunst. De D. Diogo de Bragança Equestrian Art Library, VIII Marquês de Marialva heeft 1400 titels, waarvan sommige zeldzaam zijn.

Review

0 Base on 0 Reviews

Reply

Cancel reply