Het genot van de Antwerpse ruien
Antwerpen is een stad die bij velen tot de verbeelding spreekt. Het is een zeer toeristische trekpleister en je kunt er vrijwel van alles doen. Van uitgaan, rustig rondgelopen tot en met allemaal prachtige dingen bezichtigen. Een voorbeeld wat je kan bezichtigen zijn de Antwerpse ruien. Ruien zijn waterwegen die de stad al sinds de middeleeuwen voorzien van goede waterdoorvoer en van een binnenhaven. Het is geen kinderspel wat je allemaal kunt zien in deze Antwerpse ruien. Even voor je verbeelding: we spreken over acht kilometer ondergrondse stadsgrachten. En een deel hiervan is toegankelijk voor wandeltochten. Door de lage heuvels zijn deze ruien gebouwd met het oog op verschillende functies.
De verschillende functies van de ruien
Ten eerste werden de ruien gebruikt om de stad te verdedigen. Met veel water ertussen, konden indringers moeilijker binnen komen en zo kon Antwerpen dankzij de ruien hun vijanden gemakkelijk uitschakelen. Daarnaast werd het eveneens gebruikt om de handel te optimaliseren. Daarvoor waren dergelijke ruien erg handig. Ook heeft elke stad natuurlijk last van veel afval. De ruien dienden eveneens ervoor om het afval te lozen. Het werd om die reden ook wel eens een open riool genoemd. Maar aan al het plezier komt een eind. Rond de 16e eeuw kwam er een zekere weerzin tegen de ruien. Door het afval en riool stonk het namelijk verschrikkelijk. Daarom werd het guitige plan opgevat om huizen op de ruien te plaatsen. Dit gebeurde dan ook; en zelfs een aantal prominente gebouwen zoals kerken zijn op de beruchte ruien gebouwd. Na een lange tijd waren de ruien geheel overdekt; en was er weinig meer over van het open water.
Tochten in de ruien
Tegenwoordig is het echter nog mogelijk om toeristische tochten door de ruien te maken. Deze tochten starten wij doorgaans bij de suikerrui die zich vlakbij de grote markt bevindt. Ten eerste is er een boottocht over bepaalde ruien die kunstmatig in stand wordt gehouden onder water om een goede impressie te geven. Maar daarna is de lol nog niet voorbij. Sterker nog: dan begint de lol pas. Trek je goede schoenen aan, want vanaf dan wordt de benenwagen genomen. Je loopt dan namelijk door de drooggelegde ruien en dit is geen klein stukje. Namelijk 1,6 kilometer! Er zijn zelfs bordjes aangelegd, zodat je weet waar je ongeveer bent. Het is een belevenis op zich en de ervaringen van de mensen zijn louter positief.