Carolus Borromeuskerk
Carolus Borromeuskerk
Breng je een bezoek aan Antwerpen dan heb je de keus uit vele bezienswaardigheden. Maar ook shoppen, lekker eten en een wandeltocht door de oude binnenstad zijn aantrekkelijk om te doen. Een bezienswaardigheid waar je zeker een keer geweest moet zijn is de Carolus Borromeuskerk. De kerk die door de Jezuïetenorde is ontworpen, stamt uit het jaar 1615 en biedt alle pracht en praal die in deze tijden mensen aan de kerk wilden binden. Sinds 1803 is deze kerk een parochiekerk.
Brand in de kerk
In het jaar 1718 was er een grote brand in de kerk. 6 Jaar later wordt er een nieuw orgel gebouwd. Het orgel dat als het ware boven de vloer zweeft is rijkelijk voorzien van houtsnijwerk en uitgevoerd in blank eiken. In 1723 is alles weer herbouwd en gerenoveerd, 5 jaar na de brand dus..
Terugkeer van de heilige familie
In 1620 werd het schilderij “De terugkeer van de heilige familie uit Egypte” geschonken door de toenmalige burgemeester. Echter na de opheffing van de Jezuïtenorde heeft dit schilderij vele omzwervingen over de hele wereld gedaan. Uiteindelijk is het schilderij in 1980 weer aangekocht door België bij Christie’s in New-York en hangt weer op de oude plek in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.
Fonds Borromeuskerk
Doordat de kerk een fonds in het leven heeft geroepen kunnen restauratiewerkzaamheden en
onderhoud worden gepleegd. Er is natuurlijk altijd geld nodig om zo’n historisch gebouw actueel te houden. Ook zorgt het fonds ervoor dat cultureel leven georganiseerd kan worden.
Op dit moment wordt het schilderij “De terugkeer van de heilige familie” met het fonds van de kerk gerestaureerd.
Optredens in de kerk
Regelmatig zijn er optredens van ensembles en koorzang. Het Mechels harmonieorkest is regelmatig te beluisteren evenals diverse koren. Een ieder kan deze kerk betreden en elke zondag een artiestenmis bijwonen. Maar ook vinden er regelmatig doopplechtigheden plaats evenals huwelijksvoltrekkingen.
Toeristen die de kerk hebben bezocht zijn vol lof over de restauratiewerkzaamheden en de functie als artiestenkerk. De biechtstoelen en lambrizeringen vallen erg in de smaak evenals de mogelijkheid om een kaarsje te branden en in gebed te gaan.
Tijdens de kerstdagen is er een traditionele kerststal en is de toegang tot de kerk vrij.
Ook de omgeving buitenom de kerk is gezellig en zijn er ruim voldoende restaurantjes en café’s. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende website.