Het stadhuis van Antwerpen
Één van de belangrijkste trekpleisters in het Belgische Antwerpen is wel het stadhuis. Het pand is te vinden op de Grote Markt en is gebouwd in de renaissance. Wij vertellen je graag meer over dit prachtige pand.
De geschiedenis van het stadhuis
De bouw van dit pand is niet geheel zonder slag of stoot gegaan. In 1560 werd er een ontwerp gemaakt door architect Cornelis Floris De Vriendt. Het prijzige ontwerp maakte hij niet alleen maar samen met nog een architect, een beeldhouwer, een dichter en twee schilders. Geld of juist het gebrek daaraan was in die tijd een terugkerend probleem bij het bouwen van dit dure project. Omdat er toch een pand nodig was voor de groeiende werkzaamheden van de burgemeester en de stad steeds groter werd, werden er verschillende oplossingen bedacht om de bouw toch door te laten gaan. Uiteindelijk werd er met de graafwerkzaamheden begonnen in 1560 en werd de bouw voltooid in 1564. Na het voltooien van de bouw heeft de stad twaalf jaar van dit prachtige pand kunnen genieten. De soldaten van de Spaanse koning hadden al in geen maanden loon ontvangen en besloten op plundertocht te gaan. De welvarende stad was het doelwit maar liet dit niet zonder slag of stoot aan zich voorbij gaan. Het verzet was groot waardoor het pand uiteindelijk in brand werd gestoken door de plunderaars. Na twee jaar werd er begonnen aan het herstel van het pand. Tegenwoordig is dit pand met een rijke geschiedenis te vinden op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed.
Bezoek Antwerpen en dit prachtige erfgoed
De gevel staat vol met verschillende standbeelden en wapenschilden. Elk standbeeld heeft zijn eigen verhaal. De wapenschilden bestaan uit drie verschillende varianten. Één van de Spaanse koning Filips II, één van de hertog van Brabant en één van de Markgraaf. Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen om de standbeelden en wapenschilden eens goed te bekijken. De binnenkant van het pand bestaat uit verschillende mooie zalen in een prachtige stijl. Op dit moment wordt het pand nog steeds gebruikt en kan het niet zomaar bezocht worden. Gelukkig wordt er een aantal keer per jaar een uitzondering gemaakt en kunnen bezoekers het pand ook van binnen bewonderen.