Hoewel er in Antwerpen veel standbeelden van kunstenaars, schilders en helden te zien zijn, zijn er een aantal waar een heel bijzonder verhaal aan vast zit. Één van deze bijzondere verhalen is die van het standbeeld van Peter Paul Rubens, wiens afbeelding fier staat te pronken in het centrum van Antwerpen.
Wie was Peter Paul Rubens?
Deze geboren Duitser was een schilder. Na diverse omzwervingen keerde hij in 1608 als hofschilder van de aartshertog Albrecht van Oostenrijk naar België. Hij is bekend geworden door veel altaarstukken en schilderijen van diverse hertogen.
Zijn schilderijen kenmerkten zich door een grondige voorbereiding en gedetailleerde afwerking. Veel tekeningen en studies die horen bij zijn schilderijen zijn bewaard gebleven, waarin zijn manier van werken zichtbaar werd.
Het verhaal van het Peter Paul Rubens standbeeld
Om de herinnering aan Rubens levend te houden, besloot de stad een standbeeld van hem te maken. Hiervoor werd een openbare geldinzameling gehouden, die helaas niet genoeg opbracht om een bronzen beeld te kunnen plaatsen. Daarom werd gekozen voor een plaasteren exemplaar, wat later vervangen zou worden voor een bronzen beeld. Bij de plaatsing viel het beeld echter van een kar, waardoor het kapot ging. Gelukkig was er een reserve-exemplaar wat geplaatst kon worden.
Drie jaar later was het echte bronzen beeld klaar en werd het geplaatst. Wederom ging het bijna mis: de kar waar het beeld op vervoerd werd ging door haar wielen, en het beeld beschadigde. Na een aantal reparaties kon het later alsnog geplaatst worden.
Waar staat het Peter Paul Rubens standbeeld in Antwerpen?
Het plaasteren exemplaar van Peter Paul Rubens’ standbeeld werd niet geplaatst op zijn huidige standplaats, maar stond daar waar het over de Schelde kon kijken: Sint- Wilburgisplein. Het plein bestaat inmiddels niet meer.
Toen het bronzen beeld geplaatst werd koos men ervoor het te plaatsen op de Groenplaats. Op dit plein is het nog steeds te bewonderen. Rubens kijkt uit over de grote Onze Lieve Vrouwe- kathedraal, waarin zijn werken te bezichtigen zijn.
Bijzonder genoeg is Rubens niet als kunstenaar afgebeeld maar met een degen om zijn middel en de breedgerande hoed die bekend is van zijn zelfportretten in zijn hand. Slechts het palet aan zijn voeten laat zien dat hij een schilder was.