fbpx

Cinema Ideal

Not verified.Claim this listing
0 (0 reviews)
7€/month
locatie Theater

Cinema Ideal in Lissabon, de oudste bioscoop van Portugal en een van ’s werelds langstlopende bioscopen, voegt nog een pluim toe met de eerste Portugese commerciële installatie ooit van Christie Vive Audio in Europa. Opgericht in 1904, is het een kleine buurtbioscoop die plaats biedt aan 185 toeschouwers met een programma van voornamelijk onafhankelijke films. Naast speakers, versterkers, subwoofers en processors uit het Vive Audio assortiment is Cinema Ideal ook uitgerust met een Christie CP2215 projector, allemaal geleverd door Edecine.

De bioscoop is net heropend na een complete renovatie waarbij het theater, de lobby, de kramen en het balkon zijn gerenoveerd. Als onderdeel van het nieuwe ontwerp is er ook een kleine boekwinkel gewijd aan film, evenals een café, een dvd-bibliotheek en ruimte voor culturele evenementen.

De renovatie, ontworpen door architect José Neves (winnaar van de Secil Architecture Award in 2012), kostte ongeveer een half miljoen euro en werd gepromoot door het productiehuis Midas Filmes, met de steun van Casa de la Prensa, de eigenaren van het gebouw, en de Kamer van Koophandel van Lissabon.

Ondanks dat de bioscoop van buiten niet veel aandacht trekt – misschien omdat het de afgelopen tien jaar uitsluitend als pornotheater is gebruikt – heeft het gebouw aan de binnenkant alle charme van een kleine lokale bioscoop en aan de moment is het de enige overgebleven bioscoop in het oude centrum van Lissabon.

Geopend in een negentiende-eeuws gebouw en met 110 jaar op zijn naam, heeft de bioscoop tot nu toe verschillende levens gehad: de naam is veranderd van Salão Ideal, Piolho do Loreto, Cinema Ideal, Cine Camões en Cine Paraíso. Het was aanvankelijk een populaire lokale bioscoop die bezocht werd door zeelieden, krantenwinkels, fabrieksarbeiders… en de vorige grote renovatie dateert uit de jaren 1950.

Vandaag willen de eigenaren dat het blijft draaien als een buurtbioscoop, met een sterke focus op Portugese en Europese films en openstaat voor alle onafhankelijke distributeurs, filmfestivals en culturele verenigingen.

Toen de promotors in 2014 besloten het theater te heropenen, stemden ze ermee in om de beste nieuwste geluids- en beeldapparatuur op de markt aan boord te brengen. “We hebben geluisterd naar veel meningen van collega’s in andere landen en de feedback was vrij unaniem dat Christie het beste merk voor digitale filmsystemen was”, gaf Pedro Borges, manager van het theater, toe. “En toen we het vergeleken met andere merken en verschillende bioscoopexperts raadpleegden, werd onze mening dat Christie de beste optie was alleen maar bevestigd”, voegde hij eraan toe.

Cinema Ideal kwam toen in contact met Edecine, een Christie-partner in Portugal met meer dan 30 jaar ervaring als bioscoopintegrator. “Destijds was Christie Vive Audio net op de markt gekomen, maar het had zichzelf al bewezen als een fantastisch en innovatief premium geluidssysteem, dus we aarzelden niet om ervoor te gaan”, herinnert José M. Charneca, directeur van Edecine zich. . .

Christie Vive Audio is een complete bioscoopaudio-oplossing die in staat is om meeslepend bioscoopgeluid naar elk auditorium te brengen. Het combineert de superieure geluidskwaliteit van lintdrivertechnologie met de bewezen hoge prestaties van een line-array-luidsprekerontwerp en gekoppeld aan krachtige klasse D-versterking. Christie Vive Audio is een oplossing voor auditoria van elke omvang en is ontworpen om alle toonaangevende audioformaten in de bioscoop te ondersteunen, waaronder: Dolby Atmos, 7.1 en 5.1 surround sound en Auro 11.1.

Edecine uitgeruste Cinema Ideal met LA1-schermkanaalluidsprekers, LS3S Surround-luidsprekers, S115-subwoofers en CDA3- en CDA7.5-versterkers, evenals een Christie SKA-3D audio/videoprocessor, voor een 5.1-geluidsconfiguratie. “Na een paar maanden gebruik kunnen we gerust stellen dat het de allernieuwste technologie is die ons een onberispelijk geluid biedt en volledig kan worden aangepast aan het soort films dat we vertonen”, zegt Pedro Borges.

Hij voegde eraan toe: “Meer specifiek, met betrekking tot de line array-schermkanaalluidsprekers, zijn ze ongelooflijk helder met extreem lage vervorming, en de dekking is echt uniform. De subwoofers leveren een krachtige en diepe bas met minimale vervorming en vermogenscompressie bij zeer hoge uitgangsniveaus en een uitgebreide respons in lage frequenties. Aan de andere kant zorgen de versterkers voor een hoog vermogen, maximale efficiëntie en een stabiele werking.”

José Charneca van Edecine: “Over het algemeen klinkt het geluidssysteem fantastisch en het reactievermogen van de hoge frequenties is fantastisch. Het enige nadeel dat we hadden was de integratie van de Surround-luidsprekers, aangezien de architecten wilden dat ze in de muur werden ingebouwd, maar dankzij hun lichtheid en aanpassingsvermogen konden we ze perfect installeren.”

Richard Nye, Christie Cinema Sales Director voor EMEA, is trots dat het revolutionaire Vive Audio-systeem een ​​plek heeft gevonden in zo’n emblematisch theater in Lissabon: “Cinema Ideal neemt een heel speciale plaats in in de geschiedenis van cinema Portugal, en samen met onze partner Edecine, we zijn verheugd dat zulke geavanceerde audiotechnologie zo goed geïntegreerd is.”

De onlangs bijgewerkte Cinema Ideal beschikt ook over een Christie SKA-3D die zorgt voor krachtige A/V-verwerking en naadloos schakelen tussen meerdere A/V-ingangen en een breed scala aan alternatieve 2D/3D-inhoudsbronnen mogelijk maakt. Cinema Ideal heeft zelfs plannen om in de nabije toekomst alternatieve content te vertonen, waaronder live sportevenementen en concerten.

Kijkend naar het projectiesysteem, heeft Edecine de bioscoop uitgerust met een Christie CP2215 (DMD 3DLP Cinema®-technologie, 15.000 lumen, 2K-resolutie), omdat dit de projector is die het meest geschikt is voor het schermformaat (7 x 3,8 meter). “Het is een zeer compacte projector met ingebouwde IMB, waardoor hij perfect is voor kleinere schermen en met een fantastische helderheid”, zegt Charneca.

Pedro Borges concludeerde: “Tot nu toe waren de prestaties en helderheid van de projector uitzonderlijk. En dat geldt zowel voor DCP-archieven als voor andere soorten bestanden. De kwaliteit van de projectie is zeer geprezen door Portugese filmregisseurs en fotoregisseurs die in ons theater zijn geweest. Bovendien zijn onze operators erg blij omdat het zo gemakkelijk te hanteren en te bedienen is.”

Review

0 Base on 0 Reviews

Reply

Cancel reply