Jardim Botânico da Universidade de Lisboa

Not verified.Claim this listing
0 (0 reviews)
2€/month
locatie

De botanische tuin van Lissabon is een wetenschappelijke tuin die halverwege de 19e eeuw werd ontworpen als een moderne en nuttige aanvulling op het onderwijs en onderzoek van de botanie aan de Escola Politécnica.

De gekozen plaats, in Monte Olivete, had al meer dan twee eeuwen traditie in de studie van de Plantkunde, die begon met het jezuïetencollege van Cotovia, dat hier tussen 1609 en 1759 was gevestigd.
Voor de plaatsing ervan in 1843 werd een ontwerp-reglement opgesteld. Het was echter pas na 1873, op initiatief van de graaf van Ficalho en Andrade Corvo, professoren aan de Polytechnische School, dat de beplanting begon.

De enorme diversiteit aan planten verzameld door de eerste tuinders, de Duitse E. Goeze en de Franse J. Daveau, uit de vier hoeken van de wereld waar gebieden waren onder Portugese soevereiniteit, toonde het belang aan van de koloniale macht die Portugal toen vertegenwoordigde, maar dat het in Europa slechts een kleine en marginale natie was. Edmund Goeze, de eerste hoofdtuinman, ontwierp de “Class” en Jules Daveau was verantwoordelijk voor de “Arboreto”.

De hoge kwaliteit van het project, goed aangepast aan de plaats en het milde klimaat van Lissabon, werd al snel bewezen. Nauwelijks klaar met planten, volgens het grillige ontwerp van de paden, bloembedden en terrassen, onderling verbonden door meren en watervallen, bloeiden de jonge planten snel, namen ze alle ruimte in beslag en lieten het gissen hoe de stad met de tijd haar meest zou winnen aangename groene ruimte en een van de grootste landschappelijke en botanische interesse. In het hart van Lissabon en in schril contrast met de drukte, zijn de kleuren en schaduwen, de geuren en geluiden van de Jardim da Politécnica er een van herinnering en genot. En aangezien het een botanische tuin is, vervult de tuin andere functies dan alleen vrije tijd en passieve recreatie.

In 1878 werd de eerste catalogus van zaden uit de Tuin gepubliceerd. Na 1892 was Henri Cayeux verantwoordelijk voor de verfraaiing van de tuin door de introductie en creatie van sierplanten.

De grootste ingreep in het Tuingebied vond plaats aan het eind van de jaren ’30 en het begin van de jaren ’40 van de eeuw. XX, onder invloed van de toenmalige directeur Ruy Telles Palhinha: de primitieve systematische ordening van de bovenste verdieping van de Tuin werd vervangen door de groepering van soorten in ecologische groepen.

Systematische collecties dienen verschillende takken van botanisch onderzoek, demonstreren aan het publiek en scholen de grote diversiteit aan plantvormen en meerdere ecologische processen, terwijl ze tegelijkertijd een belangrijk en effectief middel zijn voor het behoud van bedreigde planten.

Sommige collecties verdienen een speciale vermelding. De opmerkelijke diversiteit aan palmbomen, afkomstig uit alle continenten, geeft een onverwacht tropisch karakter aan verschillende locaties in de Tuin. Cycads zijn een van de ex-libris van de Tuin. Authentieke levende fossielen vertegenwoordigen oude flora’s, die voor het grootste deel zijn uitgestorven. Tegenwoordig zijn ze allemaal erg zeldzaam, met bepaalde soorten die alleen in botanische tuinen worden bewaard. De tuin is bijzonder rijk aan tropische soorten afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Australië, China, Japan en Zuid-Amerika, wat getuigt van het milde klimaat van Lissabon en de eigenaardigheden van de microklimaten die in deze tuin zijn gecreëerd.

In het kielzog van wat er in de meeste botanische tuinen gebeurt, ontwikkelt deze tuin, in nauwe samenwerking met de andere afdelingen van het museum, voortdurend actieve milieueducatieprogramma’s voor verschillende leeftijdsgroepen van de studentenpopulatie en biedt thematische rondleidingen aan.

Op 4 november 2010 is de Botanische Tuin geklasseerd als rijksmonument.

Review

0 Base on 0 Reviews

Reply

Cancel reply
Wetime
Plan je volgende citytrip met onze tool  -> 
close-image