Black Museum
Hoe het Black Museum aan haar naam kwam
Wie geïnteresseerd is in het kijken naar crime series als Crime Scene Investigation of Sherlock Holmes, kon het afgelopen jaar zijn hart ophalen met een bezoekje aan Londen het Black Museum. Het museum heeft haar naam te danken aan een journalist die in 1877 een bezoek wilde brengen aan het gebouw, maar vervolgens geweigerd werd door een inspecteur. Het gebouw kwam dus op de blacklist van deze journalist te staan. Tegenwoordig wordt in Londen het Black Museum het Crime Museum genoemd. In dit museum, dat momenteel gevestigd is aan New Scotland Yard, zijn er allerlei macabere attributen van moordenaars bewaard gebleven. De politie gebruikte deze attributen vroeger en nu om misdaad te bestuderen en de criminaliteit voor te zijn.
“There is nothing like first-hand evidence”
Bij de macabere attributen van moordenaars die zijn tentoongesteld, kun je bijvoorbeeld denken aan wraakzuchtige brieven die werden geschreven, maar ook aan pistolen die vermomd waren als paraplu’s en wandelstokken waaruit een zwaard tevoorschijn kon komen. Gif was ook een veelvoorkomend moordwapen rond 1900.Niet alleen moordenaars, maar ook spionnen en bankovervallers stonden hier terecht en werden aan de galg opgehangen. Van enkele van deze criminelen zijn er ook doodsmaskers te zien.
Exclusiviteit Black Museum blijft behouden
Jarenlang heeft de Londense politie ervoor gezorgd dat alleen politie-agenten of genodigden toegang hadden tot dit museum. Zij wilden zo min mogelijk onrust of sensatie aanwakkeren onder het volk. Zelfs nu is dit museum immens populair, omdat het je een exclusief kijkje geeft in het brein van verschillende, beroemde criminelen als Jack the Ripper. De tentoonstelling die hierover in het Museum of London te zien was tot april 2016, is helaas afgelopen. Het museum is op dit moment niet geopend voor regulier publiek, maar alleen nog toegankelijk voor de curator en het politiekorps. Er zijn nog onderhandelingen gaande met betrekking tot een standaard openstelling voor geïnteresseerde bezoekers. Als je dan toch je morbide nieuwsgierigheid wilt bevredigen, kun je altijd nog kiezen voor een ‘Jack the Ripper’-tour of een ‘London Ghost Walk,’ waarbij je langs plekken komt waar geesten zouden zijn of waar mensen zijn vermoord met de attributen die zich in het Black Museum bevinden.