In de Londense wijk Mayfair, nabij de kruising van de Old Bond Street en de New Bond Street, zit Winston Churchill gebroederlijk op een bankje naast Franklin D. Roosevelt. De twee staatsmannen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog respectievelijk premier van het Verenigd Koninkrijk en president van de Verenigde staten, zodat het beeld van Churchill en Roosevelt die elkaar al zittend op een parkbankje vrolijk aankijken als het Bondgenoten Standbeeld bekendstaat (in het Engels Allies Statute).
Vijftig jaar vrede dankzij de bondgenoten
Met het bronzen beeld van Churchill en Roosevelt werd in 1995 de vijftig jaar vrede sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het beeld werd door de Bond Street Association, een vereniging van winkels en bedrijven in de Bond Street, geschonken aan de City of Westminister, een zelfstandige stad in Londen. Op 2 mei 1995 onthulde de Britse prinses Margaret het standbeeld.
De intieme band tussen twee bondgenoten
Het standbeeld van de twee staatsmannen valt op door de gemoedelijkheid die van het kunstwerk uitgaat. Na de Tweede Wereldoorlog zijn tal van standbeelden voor Churchill en Roosevelt onthuld waar zij doorgaans als ‘echte staatsmannen’ zijn afgebeeld: Churchill met de kenmerkende, ietwat norse blik en Roosevelt met rechte rug en blik op het oneindige. In het Bondgenoten Standbeeld daarentegen kijken de twee oorlogshelden elkaar ontspannen aan. Dit is een bewuste keuze van de Amerikaanse beeldhouwer Lawrence Holofcener die deze sculptuur heeft gemaakt als symbool van de intieme band tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Neem plaats tussen Churchill en Roosevelt
Net zo ontspannen als de beide heren in het kunstwerk ogen, wordt tegenwoordig ook met het kunstwerk omgegaan. Zo is het toegestaan om tussen de twee staatsmannen in plaats te nemen op het bankje. Dagelijks laten vele toeristen zich zo fotograferen zittend tussen de twee leiders van de belangrijkste geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.
Churchill en Roosevelt in de Tweede Wereldoorlog
Nadat nazi-Duitsland in juni 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, zag de Verenigde Staten zich genoodzaakt om voor het eerst in de Tweede Wereldoorlog troepen te sturen naar Europa. Enkele maanden later, in december 1941, kwamen Roosevelt en Churchill voor het eerst samen in Washington om een gezamenlijke oorlogsstrategie te bespreken. Met verenigde krachten wisten zij Nazi-Duitsland in 1945 definitief te verslaan.