Londen Nunhead Kerkhof
Deze Victoriaanse begraafplaats werd ingewijd in 1840 en is één van de “Magificent Seven” zeven grote begraafplaatsen gevestigd in een ring rond de rand van Londen. De begraafplaats ligt in het Nunhead, een gebied in het zuiden van Londen en was oorspronkelijk bekend als begraafplaats “All Saints”. Net als veel van interessante oude locaties South East London’s, vaak wordt over het hoofd gezien te wijten aan het ontbreken van een nabijgelegen metrostation, maar het is eigenlijk een korte wandeling van Nunhead Rail station, dat is drie haltes van London Victoria.
Historische plek met gotische charme
Deze begraafplaats werd aangelegd om de doden te begraven met waardigheid, een groot contrast met de binnenstad, waar er geen ruimte was om lichamen te begraven en waar de lijken werd opgestapeld op kleine, onhygiënische kerkhoven. De nieuwe begraafplaatsen werden gefinancierd door particuliere ondernemers, die hun geliefden in de buurt van hun huizen wilden. Nunhaed werd ook een aangename groene ruimte, aangelegd in de periode waarin de openbare parken en het idee van het creëren van ‘longen’ in grote steden populair werd. Nunhead biedt onderdak aan een verscheidenheid van mausolea, variërend van royale monumenten van de rich and famous tot eenvoudigere grafstenen voor de minder welvarende. Een groot deel van het kerkhof is overwoekerd en in een slechte staat van onderhoud, maar is vervolgens een toevluchtsoord voor wilde dieren te worden. De bloeiende natuur en wijnstokken overwoekeren de verweerde grafstenen. Boeiend, ontroerende en soms angstaanjagend…
Begrafenissen op Nunhead Cemetery
Er zijn bijna 300.000 mensen begraven in Nunhead, velen met een grafsteen maar ook gewone stervelingen, begraven in een massagraf.Jaarlijks zijn er nog gemiddeld 1700 begrafenissen, deels in de geconsacreerde grond, deels in de ongewijde aarde.
Enkele bekende namen:
-De eerste begrafenis was van Charles Abbott, een 101 jaar oude Ipswich kruidenier in oktober 1840. De gemiddelde jaarlijkse begravingen ligt rond de 1700.
-Frederick Augustus Abel (1827-1902) mede-uitvinder van cordiet.
-Robert Armstrong (1788-1867) auteur van de eerste Gaelic woordenboek gepubliceerd in 1825.
-William Shergold BroEdwardning (1797-1874) Historicus en auteur
-John Eliot (1782-1863) soldaat Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog
-…Gegevens over de overledenen op het Londen Nunhead Kerkhof zijn op internet terug te vinden op Deaceased Online Records.