Als kerken bezoeken op je lijstje staat is de St Leonard’s kerk van Shoreditch zeker eentje die je niet mag overslaan. Ook voor wanneer je minder geïnteresseerd bent in kerken brengt dit gebouw toch een rijke geschiedenis met zich mee, waar je vandaag de dag nog steeds getuige van kunt zijn.
St Leonard’s Shoreditch, is de oude parochiekerk van Shoreditch, ook bekend als Kerk Shoreditch. Deze kerk is te vinden op de kruising van Shoreditch High Street met Hackney Road, in de Londense wijk Hackney. Het vandaag de dag nog te bewonderen gebouw dateert uit ongeveer 1740. Veel bekende acteurs hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.
Niet zoals we gewend zijn van ‘kerken’
Toch was het een kerk met bijzondere gebruiken, normen en waarden. Zo hechtte de kerk veel waarde aan autoriteiten en individualiteit. Zo waren verschillende gebruiken die voor veel mensen als normaal beschouwd worden verbannen uit de kerk. Later werden zelfs theaterstukken uitgesloten en schouwburgen gesloten. Aangezien deze kerk naast het theater was gebouwd, kun je je wel voorstellen wat voor ophef dit veroorzaakt moest hebben. Nog verbazender is dat de kerk vandaag de dag nog steeds bekend staat als de kerk waar veel beroemde acteurs en toneelspelers begraven werden.
De kerk zorgde ook voor muziek. Zo had de toren maar liefst twaalf verschillende bellen. Ook het orgel brengt een bijzondere geschiedenis met zich mee. Zo is het orgel, gebouwd in 1765, een van de weinige pedaal loze orgels die na eeuwen nog intact zijn gebleven. Het bevat nog steeds dezelfde houten pijpen als toen.
Nooit verloren gegaan en nog steeds populair
Het is niet altijd voor de wind gegaan met dit historische begrip. Zo heeft de kerk in 1990 bijna te maken gekregen met instorting. Dit had te maken met de oorlogen die de kerk heeft moeten overleven. Hierna is het gebouw hersteld om haar van de ondergang te redden. Vandaag de dag worden de kerk nog steeds gebruikt voor verschillende theater en muziek shows. Ook heeft het gebouw als decor gediend in BBC comedy serie Rev, in 2010, als fictieve kerk genaamd St. Saviours.