Een monument voor alle slachtoffers van de zee
Als enige Belgische stad die aan zee ligt heeft Oostende een bijzondere positie. Het is dan ook niet gek dat precies in deze stad een Zeeliedenmonument te vinden is. Dit monument staat op het Zeeheldenplein en is een eerbetoon aan alle vissers, matrozen, soldaten en alle anderen die het leven op zee gelaten hebben. Elk jaar is er een speciale hulde voor deze slachtoffers van de zee.
Een monument op een betekenisvolle locatie
Dat het Zeeliedenmonument op deze plaats is neergezet is niet zomaar. Vroeger stond hier namelijk de eerste vuurtoren van Oostende. Deze vuurtoren,’De Vlaggemast’, stamde uit 1771 maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. In 1953 kwam op de plaats van deze vuurtoren het monument te staan. Het monument werd ontworpen door Willy Kreitz en is erg indrukwekkend om te zien. De hoge sokkel van het beeldhouwwerk doet denken aan de oorspronkelijke vuurtoren. Bovenop deze sokkel is een zelfverzekerde zeeman te zien. Hij kijkt vol trots en vastberadenheid uit over de zee. Hij staat met z’n armen over elkaar en het lijkt alsof hij tegen de wind in hangt. Aan de achterkant van de sokkel staat een treurende matroos. Aan de voorkant staan twee grote gekruiste ankers, met daarboven de woorden ‘Aan onze zeelieden’.
Sta stil bij de betekenis van de zee
Een bezoek aan dit monument is een goede reden om eens stil te staan bij de impact die de zee op Oostende gehad heeft. De zee bracht de stad veel welvaart en gaf het een unieke positie binnen België, maar tegelijkertijd heeft de zee haar tol geëist. Daarom wordt er nog elk jaar een speciale hulde gehouden om iedereen die het leven op zee gelaten heeft te herdenken. Ook wordt er elk jaar bij het monument een zeezegening georganiseerd. Het Zeeliedenmonument is in ieder geval een belangrijke en interessante bezienswaardigheid in deze stad aan de zee.