Ontdek de geschiedenis van het bekendste schip van België
In de jachthaven van Oostende, in het Mercatordok, ligt het historische zeilschip de Mercator. Deze driemaster stamt uit 1932 en is tegenwoordig een museumschip. Het is misschien wel het bekendste schip van België en trekt elk jaar vele bezoekers. De Mercator is ook zeker een indrukwekkend monument om te zien. Ga aan boord en ontdek alles over dit bijzondere schip.
Een schip met een roerig verleden
De Mercator werd ontworpen door poolreiziger Adrien de Gerlache. Het schip werd vervolgens in Schotland gebouwd en werd in 1932 in de vaart genomen. Het was een opleidingsschip voor de koopvaardijvloot. Op 5 september 1932 begon de Mercator aan haar eerste reis. Afgezien van als schoolschip werd het schip ook gebruikt voor wetenschappelijke waarnemingen, werd het ingezet voor plechtigheden en wereldtentoonstellingen en nam het deel aan races. In totaal heeft de Mercator 54 reizen gemaakt, onder slechts twee commandanten. Een aantal van deze reizen is het benoemen waard. Zo haalde het op haar negende reis, van oktober 1935 tot mei 1936, het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. Voor deze gelegenheid werd de operatiekamer aan boord ingericht als rouwkapel. Bij terugkomst in België werd het schip opgewacht door koning Leopold III. Tijdens een eerdere reis had de Mercator al twee gigantische beelden van Paaseiland vervoerd. In 1943 werd het schip opgeëist door de Britse Admiraliteit en heeft het dienst gedaan als basis voor de Britse onderzeeboten. Daarna heeft het schip nog enkele jaren als opleidingsschip gediend, voordat het in 1960 uit de vaart werd genomen.
Duik in het verleden
Sinds 1961 is de Mercator ingericht als museumschip en ook tegenwoordig kun je het nog bezoeken. Aan boord krijg je een goed inkijkje in het verleden van het schip en leer je veel over de geschiedenis. Ervaar hoe het aan boord geweest moet zijn en bekijk alle details van dit bijzondere vaartuig. Ook voor kinderen is dit zeker een leuk en leerzaam uitje. Ga aan boord en duik in de geschiedenis van dit bijzondere stukje Belgische geschiedenis.