Museum Madame Curie
Het museum over madame Curie is vernoemd naar Marie Curie, dat is een naam die velen van jullie al gehoord zullen hebben. Ze staat bekend als wetenschapper en haar vastberaden strijd tegen kanker.
Het begon allemaal in 1909 toen de Universiteit van Parijs en het Institut Pasteur, besloten hun krachten te bundelen om een groot radiologisch museum te maken.
Het werd eigenlijk het museum over madame Curie die samen met haar man Pierre, radium ontdekte in 1898. Het laboratorium werd speciaal voor haar gebouwd tussen de jaren 1911 en 1914.
Het Radium Instituut werd in tweeën gedeeld. Het museum over madame curie is gehuisvest tegenover het Pasteurmuseum en staat onder toezicht van de Universiteit van Parijs.
Het was in dit gebouw dat ze ongeveer 20 jaar werkte, later ook met maar haar dochter, Irene en schoonzoon Frederic die haar voetstappen volgden en waar ze de kunstmatige radioactiviteit ontdekten.
Ze ontvingen hiervoor de Nobelprijs voor Chemie in 1935.
Het museum is gelegen in het 5e arrondissement van Parijs in dezelfde buurt als het Pantheon, Het museum bevind zich op de beneden verdieping van de Curie-paviljoen,
Het museum is geëvolueerd met de tijd. In 1964, om de dertigste verjaardag van de ontdekking te vieren werden in de hal van het Curie Paviljoen een aantal van de belangrijkste apparaten geïnstalleerd die gebruikt werden tot de jaren 30.
Uitbreiding museum Madame Curie
In 1967, Om de honderste verjaardag van Marie Curie te vieren , werd haar kantoor en persoonlijk chemisch laboratorium,getoond aan de bezoekers,
maar als gevolg van de grote hoeveelheid bezoekers moest het chemisch laboratorium ontsmet en gereconstrueerd worden.
De benedenverdieping van het Curie Paviljoen is sinds 1992 elke weekdag open, er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd.
Een belangrijke bezitting van het museum, de as van Pierre en Marie Curie werd in 1995 overgebracht naar het Pantheon.
Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de ontdekking van natuurlijke radioactiviteit, werden de instrumenten in de tentoonstellingsruimte gerenoveerd en
uitgebreid om de bezoekers nog een beter beeld te geven van hoe er toen gewerkt werd.
De collectie van voorwerpen, documenten en archieven van Marie Curie, Irene en Frederic zijn verrijkt door de jaren heen dankzij donaties van de familie
In 2002 is de ongelooflijke collectie nog verder versterkt door de toevoeging van archieven en documenten die voortvloeien uit de medische en biologische activiteiten van het voormalige Pasteur Laboratorium en van de Curie Foundation.
Binnen de permanente tentoonstellingen, kan je naar het kantoor van Marie Curie’s zien zoals het in die tijd ingericht was. De meubels, voorwerpen, souvenirs,
boeken, etc. Zijn er, samen met een klein aangrenzend persoonlijk laboratorium ondergebracht.
Hoewel de toegang tot het museum gratis is voor iedereen wordt er een kleine, vrijblijvende,
donatie gevraagd voor het Institut Curie om hun werk te kunnen verderzetten.