Een goed bewaard gebleven geheim van de Franse hoofdstad
Als je de bekende, veelbezochte trekpleisters van Parijs, zoals de Ijffeltoren en het Louvre, inmiddels wel gezien hebt, raden wij je aan om eens op zoek te gaan naar de verborgen geheimen van Parijs. Als je goed zoekt kun in je in de lichtstad een aantal huiveringwekkende beelden tegenkomen. Een daarvan is het standbeeld van de dood op de unief voor geneeskunde. Het beeld is gemaakt door Henri Allouard in 1910. Het werd destijds gemaakt in het klooster van de Cordeliers. Dat stond destijds in de straat rue de l’École-de-Médecine. Deze straat bevindt zich in het 6e arrondissement. Hoewel het klooster inmiddels niet meer bestaat, staat het beeld er nog wel. Als je naar de universiteit in de straat navigeert, kun je het beeld van Henri Allouard gemakkelijk vinden.
Indrukwekkende verschijning
Het witmarmeren standbeeld van de dood op de unief voor geneeskunde (Campus des Cordeliers) springt meteen in het oog. De dood is afgebeeld als een mannelijk geraamte dat gekleed is in een witte mantel die op een elegante manier over hem heen is gedrapeerd. De dood verbergt de zeis, die hij in één van zijn handen heeft, grotendeels onder zijn wapperende kleding. Het beeld staat op een witte sokkel, die ook nog eens geplaats is op een verhoging van witte stenen. Hierdoor kijk je enorm naar het beeld op wanneer je ervoor staat. De sokkel is gemaakt van symbolen die staan voor de menselijke trots en ijdelheid, zoals een schatkist en een kroon. Deze spullen kunnen je aanzien geven als je leeft, maar worden waardeloos wanneer de dood je komt halen. Het beeld neigt naar het anotomisch realisme (de anatomie klopt schrikbarend goed), maar heeft ook iets van klassieke beeldhouwkunst en iconografie in zich.
Over Henri Allouard
Henri Allouard werd geboren in Parijs in 1844. Zijn werken werden van 1865 tot 1928 tentoongesteld in de Parijse Salon (l’exposition). In de salon werden voornamelijk werken tentoongesteld van kunstenaars die aan de kunstacademie hadden gestudeerd. De tentoonstelling trok destijds publiek uit alle lagen van de samenleving. Als de Salon negatief was over je werk, kon je je verdere carrière als kunstenaar in Frankrijk wel vergeten. Gelukkig waren ze erg enthousiast over Allouard. Allouard maakte niet alleen beelden, maar schilderde ook graag. Een aantal van zijn muurschilderingen maakte hij in het bekende Pantheon. Hij stierf in zijn geboortestad in 1929.