Omaha Beach
France

Omaha Beach

France

Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach: een indrukwekkend openluchtmuseum

Op D-Day, 6 juni 1944, landden troepen van de 1e en 29e Airborne Divisie op Omaha Beach. Dit was de codenaam die gebruikt werd voor het strand bij de Franse plaatsjes Vierville-sur-Mer, Saint-Laurent-sur-Mer en Colleville-sur-Mer. Op dit zes kilometer lange strand stuitten de Amerikaanse troepen op felle weerstand van de Duitsers. Bijna werd de gehele operatie een enorme mislukking. Tegenwoordig is Omaha Beach een plek waar deze indrukwekkende gebeurtenis van meer dan 75 jaar geleden nog steeds dagelijks herdacht wordt.

Leer meer over de geschiedenis rondom dit strand

Omaha Beach speelde een erg belangrijke rol tijdens de bevrijding van Europa. Verspreid over het gebied rondom het strand vind je tegenwoordig nog veel bezienswaardigheden die aan deze geschiedenis herinneren. De Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer is een indrukwekkende plaats om te bezoeken. Op deze begraafplaats worden Amerikaanse soldaten geëerd die tijdens de Slag om Normandië zijn gesneuveld. Als je meer wil weten over de context waarin de Slag om Normandië en de gevechten op en rond Omaha Beach plaatsvonden, is een bezoek aan Museum Overlord een aanrader. Dit is geen groot museum, maar dat maakt het geheel niet minder indrukwekkend.

Een monument in het zand

In het midden van Omaha Beach staat een stalen monument om D-Day te herinneren en de gevallen soldaten te eren. Het monument Les Braves staat in de buurt van Saint-Laurent-sur-Mer en bestaat uit drie delen. Hiermee probeert het gedenkteken drie boodschappen over te brengen: Hoop, moed en broederschap. In de omgeving van Omaha Beach kun je bovendien nog meer herinneringen aan de oorlog terugvinden. Zo zijn er nog Duitse verdedigingsstellingen, zoals Widerstandsnest 60, te zien. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog of wie het belangrijk vindt dat deze geschiedenis niet vergeten wordt, is een bezoek aan Omaha Beach zeker aan te raden. Bovendien is Omaha Beach ook een mooi strand voor een wandeling langs de zee.

Wetime
Plan je volgende citytrip met onze tool  -> 
close-image